петак, 18. април 2014.

Kakve masti unosimo preko ishrane?

Ovo je sastav najčešće korišćenih masti i ulja u ishrani. Obratite pažnju na suncokretovo ulje (sunflower) koje je najzastupljenije ulje u Srbiji. Šta primećujete? Ima previše polinezasićenih masnih kiselina (66%) koje su nestabilne i podložne oksidaciji, pogotovu na visokim temperaturama. Takođe tzv. zejtin sasrži isključivo omega 6 masne kiseline a gotovo ne sadrži omega 3. Njihov odnos koji je najzdraviji za čoveka je oko 1:1 do 1:3. Današnji prosečni čovek unosi previše omega 6 a premalo omega 3 za šta je jedan od glavnih krivaca dominacija suncokretovog ulja u ishrani savremenog čoveka. Posledice takvog stanja su očigledne u savremenom svetu: epidemija zapaljenskih bolesti (pritisak, gojaznost, dijabetes, tumori, alergije...). 
Neki omega 3 i 6 masne kiseline smatraju i vitaminima. U tom slučaju možemo reći da u današnje vreme najzastupljnija hipovitaminoza je nedostatak omega 3 a najčešća hipervitaminoza je omega 6 trovanje. 
Jedan od najvažnijih i najprostijih koraka ka vašem boljem zdravlju je izbegavanje suncokretovog ulja u pripremi hrane i korišćenje drugih, zdravijih masti. Koje su to masti? Maslinovo ulje, puter, kokosovo ulje i svinjska mast (naročito za prženje). 
 

Нема коментара:

Постави коментар