понедељак, 11. август 2014.

Pijete li kafu "3u1" iz kesice? Znate li šta sadrži?

Pozdrav!
Ako spadate u prosečne stanovnike naše zemlje onda ste sigurno videli a verovatno i probali veoma popularnu instant kafu iz kesice. Ne mali broj ljudi konzumira ovaj proizvod svakodnevno. Postoje razne marke (Nescafe, Jacobs, Grand....) kao i varijante (2u1, 3u1, razni ukusi). Razloge popularnosti ne treba tražiti mnogo: lako se sprema, nije mnogo skupa, može da se kupi na svakoj trafici, potrebna vam je samo topla voda.
Da li ste se ikada zapitali šta u stvari sadrži ova kesica? Velika većina sigurno i nije. Verovatno mislite da sadrži ono što piše na kesici, dakle u ovom slučaju kafu, šećer i mleko u prahu. Za one malo odlučnije tu je spisak sastojaka na zadnjoj strani koji će i najodvažnije odvratiti od čitanja. Tekst je napisan mikroslovima za koji vam je potrban odličan vid i možda lupa.
Dakle kesica od 15 grama sadrži šećer 53,5%, sirup tapioke, potpuno hidrogenisano biljno ulje (čitaj trans masti), topiva kafa 7,5%, regulatori kiselosti, emulgatori, arome, sredstvo za sprečavanje zgrudvavanja.
Iznenađeni? I ja sam bio. Šta sad ovo znači?
Idemo redom: polovina kesice je šećer! što je oko 8 grama. Sirup tapioke potražite na internetu, to je uglavnom skrob iz neke biljke...
Za trans masti se nadam da ukoliko pratite moj blog znate dovoljno i da je ukratko veoma štetno njihovo prisustvo u hrani. Što se tiče količine, na kesici ne piše, mada se po pravilu sastojci pišu redom od najzastupljnijeg pa manje zastupljenima. Pošto je iza trans masti kao sastojak navedena kafa 7,5%, možemo zaključiti da trans masti ima više od 7,5%, min. 10%, ili po kesici 1,5 grama a verovatno i više. Kao šlag na torti to su stabilizatori, emulgatori i druge hemikalije koje sigurno da nisu zdrave a verovatno su i štetne po ljudsko zdravlje.
Šta je zaključak, ukoliko vam i dalje nije jasno šta sam hteo reći.
Sve vrste kafa iz kesice (ovde je dat sastav jedne vrste, ali sve su slične, razlika je u procentima) su pre svega štetne jer sadrže trans masti kao i veštačke aditive. One koje sadrže i šećer su dodatno opasne zbog ogromne količine šećera u sebi.
Preporuka? Ukoliko ne možete bez kafe, svakako izbegavajte onu iz kesice. Tu je stara dobra turska, zatim espreso i nes ali sa pravim mlekom.
P.S. "Mleko" za kafu koje ponegde služe u kafićima uz kafu ustvari nije pravo mleko, sadrži mnogo trans masti i uopšte ga ne preporučujem. Uvek birajte mleko iz tetrapaka koje će vam zagrejati i sipati u kafu. Tzv. makijato ili espreso sa vrućim mlekom.
Prijatan dan i prijatna kafica!

Нема коментара:

Постави коментар