среда, 18. март 2015.

Brojanje kalorija? Čemo to služi a uz to i ne radi

Definicija gojaznosti: porast telesne mase na račun masnog tkiva.

Povećanje masnog tkiva je posledica hormonskog poremećaja, pre svega viška insulina u telu. Teorija o unosu kalorija i potrošnji kalorija nije tačna, nema smisla. Nismo debeli zbog previše kalorija već zbog previše insulina. Dakle gojaznost je pre svega hormonski poremećaj. I zato brojanje kalorije nema smisla, jer je važno kako te kalorije utiču na hormone (insulin). Pa tako 100 kal iz šećera i 100 kal iz masti ima suprotan efekat na insulin. Šećeri povećavaju nivo insulina dok masti ne povećavaju (normalizuju). Ovde je bitno naglasiti same masti, jer kombinacija masti i šećera npr. čips povećava insulin. Dakle za vitku liniju neophodno je smanjiti insulin u telu. To se postiže jedino smanjivanjem količine ugljenih hidrata u ishrani a povećanjem sadržaja masti (dobrih masti: životinjska mast, puter, maslinovo ulje, kokosovo ulje). Jedino tako možemo biti siti i vitki.
Rešenje postoji, samo je neophodno razbiti predrasude, dobro se informisati i slediti nauku. U tome vam može pomoći i stručno lice koje naravno mora da ima vaše poverenje. 
Zaboravite na low fat proizvode i brojanje kalorija. To će vam samo otežati put ka idealnom telu. Naravno ovo važi i za mnoge savremene bolesti koje su povezane sa viškom kilograma: hipertenzija, srčane bolesti, dijabetes, tumori itd.

Holesterol u krvi? Nivo HDL holesterola koji je dobar zavisi od unosa dobrih masnoća putem hrane. A nivo lošeg LDL holesterola zavisi od unosa šećera i nivoa insulina u krvi. Ako želite da smanjite LDL a povećate HDL, smanjite ugljene hidrate a povečajte dobre masti u hrani! Toliko je prosto.
Živeli!

Нема коментара:

Постави коментар